Electrohouse24.pl

Ekspres do kawy

Wszystkie, w pełni automatyczne ekspresy do kawy dostępne na rynku to skomplikowane, nowoczesne urządzenia. Proste naciśnięcie guzika uruchamia w urządzeniu skomplikowany proces przygotowania kawa w sposób niemal identyczny z tym, jak to robi barista w kawiarni. Ekspres mieli odpowiednią porcję ziaren kawy przeznaczoną do zaparzenia. Formuje ze zmielonych ziaren tzw. pastylkę. Następnie za pomocą małej ilości wrzątku podgrzewa kawę w pastylce, by na koniec pod wysokim ciśnieniem przepuścić przez nią gorąca wodę.

Proces przygotowania i spożywania kawy to prawdziwa sztuka. Rozwiązania techniczne zastosowane we wszystkich ekspresach znajdujących się aktualnie w ofercie Smeg oparte są o wieloletnie doświadczenia najlepszych producentów ekspresów do kawy.


1. Sposób podgrzewania wody służącej do zaparzania kawy.

Standardowym, najpopularniejszym sposobem podgrzewania wody w prostych ekspresach (oraz w wielu ekspresach konkurencji) jest niewielki zasobnik wody z zanurzoną grzałką. Woda podgrzewana jest do temp 95-100 C. Po naciśnięciu przez użytkownika guzika i rozpoczęciu zaparzania kawy woda ze zbiorniczka podawana jest przez pompkę do pastylki z kawą. Rozwiązanie dość proste i oczywiste ale, żeby grzałka była stale zanurzona w wodzie i nie doszło do przegrzania zbiorniczek uzupełniany jest nową porcją zimnej wody, obniżającą tym samym średnią temperaturę wody w zasobniku. Im dłuższa kawa tym niższa średnia temperatura wody wypływającej ze zbiorniczka. W efekcie temperatura wody może spaść nawet do 75C. Poniżej temperatury 90C kawa coraz słabiej jest zaparzana, a poniżej 80-75C w ogóle nie ma efektu parzenia. Przy tym sposobie podgrzewania wody, na koniec podawania kawy do filiżanki - nalewana jest prawie sama woda.

Co więcej:

- woda w zbiorniczku jest podgrzewana przez cały czas od włączenia ekspresu. Ekspres zużywa energię elektryczną nawet jak nikt nie pije kawy.

- po włączeniu ekspresu, przed pierwszą kawą trzeba dosyć długo czekać (zanim woda w zbiorniczku podgrzeje się do prawie 100C)

- ponieważ temperatura wody spada w trakcie przygotowania kawy - trzeba więcej kawy w pastylce, żeby kawa była mocna (bo tylko na początku się zaparza)

Ekspresy Smeg mają dwie (!) przepływowe grzałki do podgrzewania wody.

Jest to ważne, ponieważ:

- cała porcja wody przeznaczonej do przygotowania kawy ma wysoka temperaturę i zaparza kawę. Można robić tzw. długie kawy, a kawy krótsze mają pełniejszy smak (lepiej zaparzona kawa dzięki stałej, wysokiej temperaturze)

- dłuższy kontakt kawy z gorącą wodą oznacza lepsze wykorzystanie kawy. Ekspres mieli ziarna kawy i przygotowuje tzw. pastylkę - porcję kawy przeznaczoną do zaparzenia. Dzięki skutecznemu parzeniu możemy ustawić mniejszą porcję kawy na każdą filiżankę dobrej kawy. W ten sposób ekspres pozwala na zmniejszenie zużycia kawy (do 30 procent w porównaniu z ekspresami tradycyjnymi) - co trzecia torebka kawy gratis!

- ekspres rozgrzewa się krócej (parędziesiąt sekund). Nie trzeba czekać, aż nagrzeje się cały zbiorniczek z wodą. Prawie zaraz po włączeniu można robić kawę

- podczas gdy ekspres stoi bezczynnie - prawie nie zużywa prądu. nie ma potrzeby ciągłego podgrzewania wody w zasobniku.

- dzięki braku zasobnika z podgrzewaną wodą, krótszy jest kontakt gorącej grzałki z wodą. Oznacza to mniejszą szansę na osadzanie kamienia - mniejsze ryzyko awarii.


2. Regulacja mocy kawy.

W ekspresach Smeg można w ustalać oczekiwana moc zaparzanej kawy. Ustalenie mocy realizowane jest przez ekspres za pomocą zmielenia stosownej ilości kawy w pastylce. Im mocniejsza kawa oczekiwana przez Użytkownika - tym większa pastylka.



Na załączonym zdjęciu widać różnicę:

mała pastylka - po kawie słabej,

duża - po kawie bardzo mocnej.

Jednak wielkość pastylki nie jest jedynym sposobem na ustalenie mocy kawy ...





Drugim sposobem jest stopień jej zmielenia. Grubość mielenia kawy przez wbudowany w ekspresie młynek może być regulowana przez Użytkownika. Im drobniej zmielona - tym większa powierzchnia kontaktu wody z kawą - więcej substancji wypłukuje się z kawy - kawa mocniejsza.

Niestety, bardzo drobno zmielone ziarenka kawy stawiają większy opór dla przepływającej przez pastylkę wody.

Powoduje to wzrost ciśnienia, a zatem większy wysiłek pompy i przewodów podających wrzątek.


3. Odkamienienie ekspresu

Ekspresy Smeg mają możliwość regulacji twardości wody używanej do zaparzania kawy. Maja również wbudowany licznik zaparzonych kaw. Dzięki temu mogą precyzyjnie określić kiedy ekspres należy odkamienić.


4. Podgrzewacz filiżanek

Istotnym elementem przygotowania kawy są filiżanki. Najlepsze są ciepłe (służą do tego tzw. szuflady podgrzewane) z dość grubej porcelany, która potrafi utrzymać temperaturę napoju.

O każdy ekspres należy dbać, w szczególności odkamieniać i czyścić, ale przede wszystkim używać. Im więcej kaw robi ekspres, tym lepsza kolejna kawa!


5. Trwałość

Ekspresy Smeg posiadają wbudowany licznik zaparzonych filiżanek kawy. Ekspres w naszej firmie od lat przygotowuje kawę dla Gości i Pracowników. Po 5 latach, licznik pokazuje ponad 20 000 (!). Bez usterek. Ekspres był regularnie odkamieniany , a stosowana kawa jest wysokiej jakości.

Zapraszamy do zakupów!

Newsletter

Podaj swój e-mail, jeśli chcesz być informowany o nowościach i promocjach

Copyright © 2016 electrohouse24.pl
tworzenie stron Webton.pl